Brädspel

Brädspel är en mycket bred kategori spel, som omfattar alla spel där en spelplan (brädet) har en central funktion. Brädspel kallas ofta för sällskapsspel eftersom de kräver två eller fler deltagare.

Brädspelens historia

Precis som för flera andra populära speltyper sägs det att det var i antikens Egypten som brädspelen hade sin vagga. Redan år 3500 före Kristus spelades ett brädspel, senet, i Egypten.

De två äldsta brädspelen som spelas i dag är backgammon och schack. Vid utgrävningar i Iran har man funnit ett backgammon-liknande spelbräde komplett med tärningar och spelmarker. Spelet dateras till 3000 år före Kristus. Själva namnet är engelskt och kommer från ?back? och det medelengelska ordet ?gamen?, som betyder ?att spela?.

När det handlar om schackets historia finns två teorier. Enligt den ena teorin utvecklades schack i Kina redan under 100-talet efter Kristus. Den andra teorin menar att schack är ett spel som uppfanns i Indien på 500-talet. De äldsta schackpjäserna har dock återfunnits i Iran. Ordet schack är faktiskt av persiskt ursprung.

De numera klassiska sällskapsspelen Monopol och Risk utvecklades båda under 1900-talet, och numera finns ett enormt utbud av olika brädspel.

Olika typer av brädspel

Det enklaste sättet att kategorisera brädspel är genom att använda spelidén som måttstock. Ett brädspel kan vara hur avancerat eller invecklat som helst, men det finns alltid en viss spelidé bakom. Här hittar du de vanligaste typerna av brädspel.

Eurogames

Eurogames, designspel, eller spel av tysk stil är mycket populära i dag. Många av dessa spel baseras på historiska händelser och spelidén bygger på att man bygger upp bosättningar, städer och arméer och får poäng för detta. Ett bra exempel på Eurogames är det omåttligt populära spelet Carcassonne.

Strategispel

Schack och backgammon är de två mest kända strategispelen. De är dock inte särskilt lika inbördes sett. Schack är ett rent strategispel där all information är synlig för båda spelarna. Dessutom är antalet spelmöjligheter oändliga. I backgammon är i stället sannolikhetslära och oddsberäkning centrala faktorer.

Risk är ett exempel på en annan typ av strategispel. Risk är ett turbaserat spel där det gäller att uppnå världsherravälde genom att placera sina trupper rätt på världskartan, och ha lite tur med tärningarna.

Frågesport

Frågesportspelen är en kategori där populära spel som Trivial Pursuit och Geni ingår. Spelidén är att den som svarar rätt på flest frågor och samtidigt har lite tur med pjäsförflyttningen vinner. Bland frågesportspelen finns också ordspel som exempelvis Rappakalja.

Roll-and-move

Inom den här kategorin faller brädspel där spelarna slår en eller flera tärningar och sedan flyttar sina pjäser runt ett bräde. Två bra exempel på spel i den här kategorin är Monopol och Fia med knuff.