Datorspel

Datorspel är interaktiva spel som spelas på en dator eller annan datorliknande maskin. Denna breda definition gör att en mängd olika spel kan klassas som datorspel. Det kan till exempel handla om TV-spel, mobilspel och arkadspel. Den här artikeln handlar dock bara om rena datorspel, det vill säga spel som är skrivna för persondatorer ? stationära eller bärbara.

Datorspelens historia

Det första datorspelet uppfanns redan 1947 av amerikanerna T. Goldsmith och Estle Ray Mann. Spelet, som de benämnde Cathode-Ray Tube Amusement Device, var ett försök att efterlikna andra världskrigets radarskärmar. Datorspelens utveckling rörde sig sedan framåt i maklig takt de kommande åren. På 1950-talet kom Tennis for Two – en tidig form av den kommande supersuccén Pong, på 1960-talet utvecklades spelet Spacewar. Spacewar för det första spelet som spelades på en riktig dator, men spelkänslan var kanske inte överväldigande.

1972 grundades spelföretaget Atari av pionjärerna Nolan Bushnell och Ted Dabney. Ataris första titel, Pong, blev en enorm succé vid lanseringen. Först lanserades Pong som ett arkadspel, men redan 1974 kunde alla med en stor plånbok spela Pong hemma i vardagsrummet.

1980-talet var spelkonsolernas årtionde. Hemdatorerna var varken anpassade för, eller kraftfulla nog, att hantera de alltmer avancerade spelen. Dessutom var en hemdator fortfarande mycket dyr i jämförelse med en konsol. Två undantag var Amiga-datorerna och Commodore 64.

Datorernas revansch kom under 1990-talet. Priserna på hemdatorer sjönk rejält. När var man kunde köpa en PC till hemmet förstod speltillverkarna att de behövde skifta fokus. Med titlar som Wolfenstein, Sim City 2000 och Doom var nu speldatorn född.

Mjukvara och hårdvara för datorspel

För datorspel finns i dag i princip två plattformar, Windows och Mac OS. För Windowsdatorer finns en stor mängd tillverkare. Mac OS går bara att använda på Apples datorer. Dock är det så att en Apple-dator kan köra många Windowsprogram. Förutom själva datorn och standardtillbehören (mus och tangentbord) kan man behöva vissa tillbehör för att verkligen kunna njuta av en bra spelupplevelse. Headset och handkontroller är två exempel på detta. För vissa spel kan det också rekommenderas att man uppgraderar standardtillbehören. Det går till exempel att köpa specialanpassade tangentbord och datormöss.

Typer av datorspel

Datorspelen är en brokig skara och det tillkommer fler speltyper för varje år som går. Speltyperna kan delas in i följande kategorier:

  • Äventyrsspel
  • Strategispel
  • Rollspel
  • Musikspel
  • Actionspel
  • Plattformsspel
  • Simulatorer
  • Pusselspel

För varje kategori finns sedan oftast ett antal underkategorier. Den alltmer populära kategorin actionspel omfattar till exempel åtminstone tre underkategorier, nämligen Shoot ’em up, Beat ’em up och Sneak ’em up.