Online spel

Online spel är ett fenomen som funnits ända sedan vi lärde oss att koppla ihop datorer i nätverk. Det handlar alltså inte bara om spel som spelas över Internet, även om det är det vanliga numera, utan också alla spel som kan spelas över Intranät eller LAN. Begreppet online spel täcker ju per definition alla spel som spelas eller kan spelas online, och det är ju snart sagt vartenda spel som släpps numera. Följ med på en kort tur genom online spelens historia, och kika på vilka olika typer av online spel som finns idag!

Online spelens ursprung

Människan älskar att uppfinna, leka och vara kreativ, och ända sedan vi kopplade ihop de första datorerna har det funnits personer som har velat utveckla spel som kan spelas mellan två personer på olika platser. I början var online spelen primitiva, och de flesta var faktiskt e-postbaserade. Att vara uppkopplad längre tider var ju dyrt (ni som är äldre än 25 kanske minns hur det var med pipmodem?), så den som spelade över e-post kunde själv välja när nästa drag skulle göras.

Ett av de tidigaste spelen att spelas online var förmodligen Maze War, där spelare tog sig runt i labyrinter och kunde skjuta sina motståndares avatater (ett av de första FPS (First Person Shooter) spelen). Tidigt ut var också spelet Spasim, där man från mars 1974 kunde flyga runt i en simulerad rymd och försöka skjuta ner motståndarnas rymdskepp. Sedan dess har utvecklingen förstås tagit ett par, tre steg framåt, och tur är väl det.

Olika typer av online spel

Alla spel man spelar online är förstås inte likadana. Du kanske förknippar online spel med de små, enkla och ofta flashbaserade spel som finns i mängd på nätet, och som du spelar direkt i webbläsaren? De är absolut online spel, men bara en liten del av alla spel som ryms under definitionen.

FPS-spel är relativt vanliga på nätet. Man brukar säga att spelet Doom var avgörande för genrens framgångar, och på Doom följde Quake (som kan spelas online), Unreal Tournament, Halo, Battlefield-serien och förstås också Counter-Strike. Faktum är att Counter-Strike, eller CS, är så stort att duktiga spelare på många håll i världen får idolstatus, och stora tävlingar hålls med hundratusentals kronor i prispotten.

En annan spelgenre som blivit känd mycket tack vare World of Warcraft, eller WoW, är MMOG. MMOG står för Massively Multiplayer Online Games: virtuella världar där tusentals spelare kan spela samtidigt och tillsammans. MMOG kommer i flera olika varianter, inklusive MMORPG (Massively Multiplayer Online Role-Playing Game) som kanske är den mest kända. Beroende på vilken variant av MMOG man spelar, kan syftet vara allt ifrån att lösa uppdrag och samarbeta med andra spelare, till att försöka skjuta deras avatarer i småsmulor.