Pokerspel

Poker är förmodligen den form av kortspel som är mest känd i hela västvärlden, om inte i hela världen. Från att ha fört en tynande tillvaro i början och mitten av 1900-talet tog spelets popularitet fart rejält under 1990-talet när direktsända pokerturneringar (WSOP ? World Series of Poker) började visas på tv både i USA och i Europa. Vid samma tidpunkt öppnade ett alltmer avancerat Internet dörrar för nätpokern, och vid millennieskiftet var nätpokerns popularitet så utbredd att inte ens det svenska spelmonopolet rådde på den.

Pokerns historia

Det började dock inte där. Poker är inte ett särskilt gammalt kortspel jämfört med andra varianter, men dess rötter tros vara desto äldre. Pokerspelets ursprung är inte helt kartlagt än, men det finns en handfull teorier kring vart detta omåttligt populära kortspel formades.

Vissa tror att pokern har sitt ursprung i det persiska spelet As Nas, medan andra menar att spelet stammar från det franska spelet ?pocue?. Vissa menar istället att poker är en utveckling av det irländska kortspelet ?poca? som ordagrant betyder ficka (och kan stämma eftersom ?pocket? är ett vanligt pokeruttryck för de kort man har på hand), och ytterligare någon hävdar att spelet kommer från det tyska kortspelet ?pochen? (som översatt betyder ungefär ?att bluffskryta? vilket förstås också kan te sig rimligt med tanke på spelets natur). Som du ser så är ämnet fortfarande öppet för het debatt, men för oss pokerspelare spelar det förstås ingen som helst roll varifrån vårt älskade spel kommer.

Pokervarianter

Generellt brukar man dela upp de många olika pokerspelen i fyra undergrupper, eller pokervarianter. Den första och absolut enklaste formen är straight (rak) poker. I dessa spel delas en hand ut, och efter en bettingrunda utses vinnaren. Nästa pokerspel är stud (stöt) poker. Det är en utveckling av rak poker, och i dessa spel spelas både öppna och dolda kort. Den vanligaste varianten är förmodligen 7 card stud, som faktiskt är ett av de pokerspel som spelas i deltävlingarna av WSOP. Där ska man kombinera tre dolda kort med fyra öppna, för att skapa den bästa femkortshanden.

Draw poker (mörkpoker) är förmodligen den variant som innehåller flest unika pokerspel. Känt här i Sverige är förmodligen spelet Chicago som flitigt brukar spelas runt köksbordet. Den sista undergruppen har inget riktigt bra svenskt namn, men kallas på engelska för community card poker. Till denna grupp hör pokerspel som Texas Hold ’em och Omaha Hold ’em där alla spelare får använda gemensamma (community) kort.