Rollspel

Rollspel är på många sätt en mycket annorlunda form av spel. Ofta ligger nämligen fokus mer på rollerna som spelas, än spelandet i sig. Speldelen, med olika moment som påverkas av slump och tilldelade färdigheter, används i många fall bara för att driva rollerna och handlingen framåt i den värld som skapats för spelets deltagare. Låter det krångligt? Vi börjar från början.

Två typer av rollspel

Man brukar skilja mellan traditionella rollspel och datorrollspel. Datorrollspelen kan ses som en utveckling av de traditionella rollspelen, som alla på något sätt härstammar från det amerikanska spelet Dungeons & Dragons (ej att förväxla med Drakar och Demoner) som skapades 1974. I Sverige var det just Drakar och Demoner som grundade rollspelsgenren i början av 1980-talet. Denna typ av rollspel är alltså bordsspel med spelplaner, spelkort eller tärningar som används för att styra skapandet och handlingen.

Själva principen bakom rollspel är dock mycket gammal. På många sätt liknar denna typ av spel improvisationsteater, i och med att deltagarna klär sig i en roll som de sedan följer medan handlingen utvecklas (skapas). Likaledes delar rollspelsdeltagarna många likheter med barn som leker exempelvis ?indianer och cowboys? ? även om barnen inte slår med tärning för att avgöra vem som vinner slaget, eller sätter upp ramar som dikterar hur deras fiktiva prärie är utformad, iklär de sig roller och för handlingen framåt i samförstånd och samarbete.

När det kommer till datorrollspel så hittar vi kanske det främsta exemplet i Zelda-serien, men även spel som Diablo och Final Fantasy har blivit mycket populära i Sverige. På senare år har bredband och allt bättre datorer möjliggjort för rollspelen att ta steget ut på Internet. RPG (Role Playing Game) har mer och mer kommit att bli MMORPG (Massively Multiplayer Online Role Playing Game) allteftersom man insett att det faktiskt är roligare att spela med och mot andra människor, än data-botar.

Rollspel och samhället

Vårt stundtals tillknäppta samhälle tycks ha en inbyggd motvilja mot nya kulturella fenomen: på 50-talet var det rockmusiken som förstörde ungdomarna, bowling var djävulen och medan cigarettrökning var helt okej så var kjolar som visade knäna förkastliga. När rock blivit vanligare än folkmusik var det dags att förfasas över videovåld, och när en video så stod i var man hem kom turen till rollspel.

Ett uppmärksammat ungdomsmord i Bjuv 1994 misstänktes ha kopplingar till ett rollspel som gått överstyr, och snart var moralpaniken i full gång. Inga kopplingar kunde dock bevisas, och numera är rollspel och rollspelande accepterade aktiviteter av de flesta, inte minst tack vare idogt arbete från Svenska Rollspelsförbundet Sverok.