Stilar av glas

När du väljer bland olika typer av glasvaror är det bra att börja din avsedda användning. Stilar av glasvaror kan peka dig i rätt riktning till vad du bör få. Tänk på situationerna när du kommer att använda dem. Tänk på vem som kommer att dricka av dem också (läs: barn).

Vardagsbruk

Det här är glasen du kommer att använda för alla måltider eller mellanmål. De är den låga delen av prisklassen helt enkelt på grund av risken för att gå sönder och kostnaden för utbyte. Det är inte nödvändigtvis en indikation på hur utsmyckad en pjäs är. Billigare tekniker som etsning kan få en billig sådan att se ut som något för speciella tillfällen.

Till skillnad från de andra typerna vi kommer att diskutera, faller dessa glasögon under kategorin all-purpose eller casual. Du kan använda dem för vatten till juice till blandade drycker. Det gör dem mer utilitaristiska snarare än en del av en matupplevelse i sig. Deras funktion är att se snygg ut och matcha din servis.

Stemware

Precis som namnet antyder har dessa bitar en skaft mellan foten och skålen på glaset. De kan vara något du använder varje dag om du har vin till dina måltider. De kan också vara dyrare eller dekorativa glas som du kommer att använda ibland.

Dessa glasögon får mindre användning än de avslappnade typerna. Du kommer ofta att se en viss specialisering med dessa som går utöver storleken. Design och material spelar större roll i vad du får. Du kanske blir förvånad över att höra att porslin spelar en viktigare roll i drickandet än du kanske inser.

Barware

Barware faller under samma paraply som porslin i och med att dessa är glas med ett syfte. De är ofta en integrerad del av dryckesupplevelsen. Tänk på ett Tom Collins-glas med sitt liknande cocktailnamn. De kan variera utbudet av formella, eleganta plagg till dumma för att lägga till lite kul till ett tillfälle.

Det finns ett nära samband mellan den typiska drycken och glaset som används. Generellt gäller att ju högre mängd alkohol, desto mindre glas. Men som med vilken regel som helst, det finns undantag. Detsamma gäller när man diskuterar typerna av glasvaror.

Material

Materialen som används är en faktor som avgör priset du betalar för glas. Du ser det också i designen. Alla dessa faktorer kommer att påverka användarupplevelsen som vi kommer att diskutera i detalj med de olika typerna av dryckesglas.

Glas

I stort sett är den vanligaste typen du ser soda-limeglas. Det är det billigaste vilket återspeglas i dess kostnad. Även om det är billigt, kan det inte hantera plötsliga temperaturförändringar, varför du bara bör använda Pyrex eller andra värmebeständiga produkter i din mikrovågsugn.

Dessa bitar tenderar att vara tjockare eftersom de är ömtåligare än andra typer. Det gör dem också diskmaskinssäkra. Detta material är ett utmärkt val för vardagsglas på grund av dessa faktorer. Ett alternativ är borosilikatglas som övervinner några av problemen med hållbarhet och värmebeständighet som plågar det förra.

Kristall

Kristall har två överväldigande fördelar jämfört med glas. För det första slår den den senare när det kommer till ett sida-vid-sida-test som är starkare. Det beror på att det innehåller blyoxid. Andelen varierar dock beroende på var och när den tillverkades. Crystal från Storbritannien har minst 24 procent, medan USA inte har samma standard.

För det andra, det går inte att förneka kristallens skönhet. Det ser helt enkelt fantastiskt ut och gör att allt i glaset ser bra ut också. Det beror på tillägget av bly som är mjukt och formbart. På minussidan är det dyrt. Och om du inte gillar att handtvätta dina glasföremål har du ingen tur.