TV-spel

TV-spel är interaktiva datorspel där hårdvaran består av en spelkonsol och en TV-skärm. Mjukvaran, det vill säga själva spelen, är i form av CD-skivor, DVD-skivor eller kassetter. På senare konsoler kan spel även laddas ned från Internet och lagras på en intern eller extern hårddisk.

TV-spelens historia

Magnavox Odyssey betraktas i allmänhet som den första spelkonsolen. Maskinen lanserades 1972 och levererades med en färgfilm som skulle fästas på TV-skärmen. Maskinen var dock före sin tid och fick inget större genomslag.

Den första konsolen som liknar dagens varianter var Atari VCS som lanserades 1977. Konsolen hade utbytbara kassetter och man interagerade med spelet via en joystick. Atari VCD kunde ståta med en upplösning på hela 160×192 pixlar och två kanaler monofoniskt ljud.

Det var dock först i och med Nintendos NES-system som TV-spelen blev var mans egendom. Konsolen lanserades i Japan redan 1983. I Sverige fick vi emellertid vänta till 1986. NES var inget ingenjörsmässigt mästerverk, men med titlar som Super Mario Bros och Donkey Kong var succén ett omedelbart faktum. En konkurrent till Nintendo under den här tiden var Sega Master System. Båda konsolerna byggde på samma teknik.

Med Super Nintendo och Sega Megadrive kom så den fjärde generationens spelkonsoler. Grafik och ljud blev ständigt bättre. Under sent 1980-tal och fram till 1996 var Sega och Nintendo ungefär jämbördiga på TV-spelsmarknaden.

TV-spelens femte generation inleddes när Sony släppte PlayStation, en konsol som har sålts i över 100 miljoner exemplar. Nintendo kontrade med Nintendo 64, medan Sega tappade marknadsandelar. Även den sjätte generationen dominerades av Sony, nu med PlayStation 2. Microsoft blev en ny aktör på banan med sitt Xbox. Nu hade CD-skivor och DVD-skivor helt konkurrerat ut kassetterna.

I den sjunde generationen TV-spel återfinner vi dagens konsoler, PlayStation 3, Nintendo Wii och Xbox 360. Dessa maskiner har trådlösa handkontroller och kan köpas med olika hårddiskalternativ.

Typer av TV-spel

I dag finns många populära titlar tillgängliga i flera format. Vill man spela en specifik titel spelar det alltså mindre roll om man har en PC, Xbox 360 eller PlayStation 3. Undantaget är Nintendo Wii. Nintendo har ensamrätt på spelen, som dessutom är specialanpassade för maskinen.

Till den sjunde generationens konsoler hittar man alla möjliga typer av spel. Det finns bland annat actionspel, strategispel, äventyrsspel och simulatorer. Något som skiljer den sjunde generationen från tidigare generationer är dock möjligheten till onlinespel. Konsolerna kan kopplas till Internet, vilket gör att man kan spela sina favoritspel online med människor från hela världen. Dessutom är det en klar fördel att man kan ladda ner spel och uppdateringar direkt till konsolen.

En typ av spel som började utvecklas under tidigt 2000-tal men som har exploderat i popularitet med hjälp av de nya konsolerna är spel där man använder kroppen som verktyg i spelen. Antingen använder man gester och rörelser för att agera i spelet, eller så använder man en rörelsekänslig handkontroll.